Jest podstępna i niebezpieczna dla naszego organizmu, ma istotny wpływ na nasze dotychczasowe życie, zmienia jadłospis i styl życia – cukrzyca, słusznie uznawana za plagę naszych czasów nie jest chorobą, której nie można przeoczyć, ale można z nią żyć.
Oprócz środków farmaceutycznych, które pomagają w regulowaniu prawidłowego poziomu cukru, pomocne okazują się zioła na cukrzycę, które wspomagają metabolizm i w wielu przypadkach pozwalają uniknąć powikłań związanych z chorobą.
W ostatnich latach chorym na cukrzycę poleca się herbatę i preparaty z morwy białej, której dobroczynne właściwości zostały potwierdzone wieloma badaniami. Nie jest ona jedynym specyfikiem ziołowym na wspomaganie leczenia. Równie skutecznym okazuje się rutwica lekarska. Zioła na cukrzycę o dziwnej nazwie pochodzi z kontrolowanych upraw, a ich lecznicze części są zbierane ręcznie w czasie kwitnienia.
Zawierająca pochodne guanidyny roślina sprawia, że jej składniki znacznie ułatwiają wchłanianie glukozy do komórek, dzięki czemu jej poziom wyraźnie spada i się normuje. Omawiając zioła na cukrzycę, nie można zapomnieć o wspaniałym działaniu fasoli zwyczajnej, która zazwyczaj kojarzona jest z suplementacją dedykowaną osobom odchudzającym. Fasola zwyczajna, a konkretnie wyciąg z wysuszonej naowocni hamuje wydzielanie enzymów związanych z trawieniem skrobi, dzięki czemu zapobiega się wahaniom poziomu cukru we krwi.